Recensie van het kookboek NOSH

n dit blog geven we een recensie over het kookboek NOSH! Het leek ons leuk om een keertje in een bekend kookboek te duiken, er een recept uit te koken en er een review over te geven. Dit keer heeft onze diëtist Berdien een kookboek uitgekozen! We zijn benieuwd! Naam: NOSH, mijn vegetarische joodse keukenAuteur: […]
Hoeveel calorieën heb ik op een dag nodig?

Wat zijn calorieën? Hoeveel calorieën heb ik op een dag nodig? Je lichaam heeft energie nodig om te kunnen functioneren. Deze energie wordt uitgedrukt in (kilo)calorieën of kilojoules (1 kilocalorie = 4,2 kilojoules). Meestal gebruiken wij de term calorieën. Hoeveel calorieën verbruik ik? Hoeveel energie of calorieën het lichaam nodig heeft hangt af van verschillende […]
Zout, een noodzakelijke voedingsstof?

Keukenzout is de meest bekende en meest gebruikte soort zout. In spreektaal wordt met zout dan ook meestal keukenzout bedoeld. Keukenzout bestaat uit twee delen, natrium en chloride. Één gram keukenzout bevat 400 mg natrium en 600 mg chloride. Zout wordt gebruikt als smaakmaker, ter verbetering van de structuur van voedingsmiddelen en om de houdbaarheid […]
Help! Mijn kindje wil niet goed eten

Veel ouders hebben een kind dat niet goed wil eten. Een gezond eetpatroon speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van een kind. Ouders doen hun best om hun kind zo gezond, gevarieerd en volwaardig mogelijk te laten eten. Helaas blijkt uit onderzoek dat het eetpatroon van veel dreumesen en peuters niet voldoet aan de […]
Gezond koken met een verspakket

In de praktijk horen we het regelmatig: “Gezond en vers koken kost me te veel tijd”. Verse gerechten bestaan vaak uit meerdere ingrediënten, wat voor veel verschillende boodschappen kan zorgen. Een makkelijke (maar minder gezonde oplossing) is een kant-en-klaarmaaltijd. U kunt zich voorstellen dat wij, als diëtisten, geen fan zijn van deze producten, aangezien ze […]
Witlof smaakt naar kauwgom: de gevolgen van geur- en smaakverlies na COVID-19.

“Ik eet omdat het moet”, vertelde een cliënte op mijn spreekuur. “ik heb geen trek, en eten klaarmaken kost me verschrikkelijk veel moeite, ik ben zo moe”. Patiënten die COVID-19 hebben gehad komen frequent bij ons in behandeling. Ze ervaren vaak, afhankelijk van de ernst van de besmetting, geur- en smaakverlies. Het eten ruikt anders […]
Boodschappen bespaartips!

Boodschappen bespaartips: Als je even niet oplet, ben je zo een paar honderd euro kwijt aan boodschappen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is een Nederlands gezin met kinderen maandelijks ongeveer 500 euro kwijt aanboodschappen, een stel zonder kinderen ongeveer 400 euro en een alleenstaande zo’n 200 euro (NU.nl, 2020). Dat kan echt wel […]
Portiegrootte

Portiegrootte: Tegenwoordig ligt de supermarkt vol met voordeelverpakkingen. Het lijkt zelfs alsof niet alleen de verpakkingen maar ook de producten steeds groter worden. Daarnaast zijn porties in restaurants vaak veel groter dan nodig is. Als mensen een grotere portie voorgeschoteld krijgen eten ze vaak meer of gooien voedsel weg. Daarnaast zorgt het voor verwarring over […]
To eat or not to eat: Made Good, Apple Cinnamon Granola Minis

De verpakking De verpakking ziet er aantrekkelijk uit en het zijn handige meeneem zakjes. Er zijn meerdere smaken zoals ‘Mixed Berry’ en ‘Strawberry’. De voedingswaarde Zoals je ziet bevat dit tussendoortje per portie niet te veel calorieën. Deze kleine verpakking zorgt voor portie controle en dat vinden we fijn! We zien wel dat er veel […]
Duurzamer koken? Jij maakt het verschil!

Duurzamer koken? Jij maakt het verschil; Oogsten, verwerken, transporteren en distribueren van voedsel draagt bij aan een grote ecologische impact. Het duurzamer bereiden van voedsel en streven naar zero waste is dan ook een hot topic. Het proces begint al in de winkel bij het uitzoeken van verantwoorde en biologische producten. Niet te veel uit […]